Co trzeba wiedzieć o młynkach, mieleniu zboża i nie tylko...
Dlaczego warto mielić zboże?
Zalety domowych młynków
Charakterystyka młynków
Budowa i działanie młynków
Porównanie modeli
O producencie
Dlaczego warto?
Spożywając pieczywo i inne produkty zbożowe kupione w sklepach skazujemy się na łaskę producentów. To oni ustalają skład tych produktów, kierując się własnymi korzyściami. Poddają je przemysłowej „obróbce”, w wyniku której tracą one większość naturalnych składników odżywczych i witamin. Co więcej zostają „wzbogacone” w wiele substancji chemicznych dla przedłużenia jej trwałości, poprawienia wyglądu, zapachu.
Obecnie w miarę zwiększenia się świadomości zdrowego stylu życia i odżywiania coraz więcej osób zaczyna odchodzić od takich bezwartościowych przetworzonych produktów i zastępować je produktami naturalnymi. Są one przygotowane własnoręcznie we własnym domu z naturalnych składników prosto od natury. Dzięki temu spożywany posiłek jest najzdrowszy jaki tylko można uzyskać. Zawiera mnóstwo witamin, minerałów i składników odżywczych w całkowicie naturalnej, w żaden sposób niezmodyfikowanej formie.
Domowe młynki do zboża powstały właśnie w myśl tej pro-naturalnej idei. Dzięki nim każdy z nas może w łatwy sposób w każdej chwili zmielić potrzebną ilość mąki w kilka minut. Z takiej świeżej, naturalnej i bardzo zdrowej mąki można tworzyć dowolne wypieki i potrawy. Począwszy od pysznego, pachnącego bochenka świeżo wypieczonego domowego chleba, przez pełnoziarniste bułeczki śniadaniowe z naturalnym owocowym nadzieniem, aż po domowy, pełnoziarnisty makaron i wiele innych.
Jakie korzyści umożliwia domowy młynek do zboża?
Uzyskujesz mąkę, która jest całkowicie naturalna, a dzięki temu najbardziej wartościowa. Zawiera mnóstwo substancji odżywczych w tym witamin z grupy B, witaminy E, minerałów, błonnika i białka.
Masz pewność, że nie znajduje się w niej żadna substancja chemiczna, żaden konserwant, czy spulchniacz – jak w mąkach „kupnych.
Otrzymujesz mąkę pełnoziarnistą, czyli taką w której zmielone zostały całe ziarna z wszystkimi ich elementami, w których znajdują się wszystkie składniki odżywcze, witaminy, enzymy i minerały. Nic nie zostaje zniszczone czy usunięte, jak to się dzieje przy produkcji mąki „kupnej”.
Nie musisz ograniczać się do standardowej pszennej mąki, z której wypiekanych jest większość „kupnego” pieczywa. Możesz eksperymentować mieląc dowolny rodzaj mąki. Dzięki temu korzystasz z różnorodnych właściwości odżywczych wielu rodzajów zbóż, wzbogacasz swoją dietę i odkrywasz nowe smaki. Młynek umożliwia mielenie nie tylko wszystkich 7 rodzajów zbóż podstawowych (pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia, kukurydzy, brązowego ryżu czy prosa), ale też wszelkie ich podgatunki jak na przykład orkisz. Można także mielić różne odmiany kukurydzy.
Masz zawsze najświeższą mąkę, czyli zdrowszą i smaczniejszą. Należy pamiętać, że ważne składniki odżywcze mąki zaczynają ginąć natychmiast po zmieleniu, a więc przedłużanie czasu przechowywania mąki, oznacza utratę jej wartości odżywczych. Dzięki domowemu młynkowi możesz „na bieżąco” błyskawicznie mielić potrzebną ilość mąki.
Poza tym, podobnie jak kawa, mąka z czasem traci składniki aromatyczne. Świeża mąka jest znacznie smaczniejsza, dzięki czemu wypieki i dania z niej przyrządzone zyskują wyjątkowych walorów smakowych.
Żadnych problemów z przechowywaniem. Ziarna zbóż nadają się do długiego przechowywania bez szkody dla ich właściwości. Możesz więc przechowywać dowolny zapas ziarna. Natomiast gdy tylko przyrządzasz jakieś danie, którego składnikiem jest mąka, po prostu bierzesz porcję porcję ziarna i w kilka chwil mielisz dokładnie tyle mąki ile jest ci akurat potrzebne. Nic się nie marnuje.
Charakterystyka młynków do zboża
Młynki do zboża marki KoMo zostały zaprojektowane bardzo starannie. Wszystkie ich cechy i funkcje dopracowano niemalże do perfekcji z zastosowaniem najlepszych rozwiazań projektowych i technicznych. Oto efekty:
Mielenie z pełną dokładnością
Młynki KoMo mielą bardzo precyzyjnie i dokładnie. Nie pozostawiają na „wpół” rozgniecionych czy niezmielonych ziaren.
Bardzo prosta obsługa
Mielenie mąki za pomocą młynka jest naprawdę dziecinnie proste. Nie wymaga żadnej siły, ani umiejętności. Wystarczy wsypać porcję ziarna do miseczki zasypowej, wybrać grubość mielenia, nacisnąć włącznik...i patrzeć jak młynek wysypuje zmieloną mąkę do podstawionej miski.
Błyskawiczne mielenie
Pół kilograma świeżej mąki w niecałe 5 minut. Nie musisz się martwić, że mielenie mąki zabierze ci za dużo czasu albo że nie wyrobisz się z wypiekami. Co więcej, nie musisz cały czas „pilnować” mielenia i dosypywać ziarna - dzięki pojemnej miseczce zasypowej jednorazowo możesz wsypać aż 1 kilogram ziarna i zająć się zupełnie inną czynnością, podczas gdy młynek sam zmieli całość.
Wszechstronność
Młynki do zboża marki KoMo nadają się znakomicie do mielenia wszystkich rodzajów zbóż – od dobrze wszystkim znanym: pszenicy i żyta począwszy, przez owies, jęczmień, kukurydze, ryż, proso aż po nieco mniej znane, chociaż bardzo zdrowe: amarantus, orkisz, ciecierzycę i orkisz. Możesz także bez przeszkód mielić wszystkie bezglutenowe gatunki zbóż.
Młynków KoMo praktycznie nie trzeba czyścić
Żadnego rozkręcania, szorowania czy mycia. Wewnętrzna komora młyna jest czyszczona automatycznie za każdym razem, kiedy ziarna są mielone "na grubo". Ewentualnie od czasu do czasu warto usunąć pył z mąki przy pomocy odkurzacza. I tyle.
Duży zakres regulacji grubości mielenia pozwala uzyskać mąkę praktycznie dowolnej grubości
Dobierz grubość mąki do przyrządzanego dania: najdrobniejsza będzie idealna do wypieku biszkoptów, natomiast najgrubsza nadaje się najlepiej do pierogów i ciast kruchych.
Regulowanie grubości mielenia jest bardzo łatwe i można je zmieniać w czasie mielenia
Na przykład gdy uznasz, że wysypująca się mąka jest zbyt drobna możesz w dowolnej chwili zmniejszyć grubość mielenia.
Młynki do zboża marki KoMo są małe i zabierają niewiele miejsca
Nie obawiaj się, że młynek „zagraci” twoją kuchnię – producenci zwrócili uwagę, aby młynki były dostosowane do domowych kuchni. Ich podstawa zajmuje kwadrat o bokach ok. 15cm, a wysokość to 33cm.
Naprawdę cicha praca
Dzięki opatentowanemu systemowi zawieszeń udało się uzyskać naprawdę ciche mielenie. Nawet wrażliwy użytkownik nie zniechęci się odgłosem mielenia.
Całkowicie higieniczne i ekologiczne
Do produkcji obudowy młynków używane jest naturalne bukowe drewno, konserwowane organicznym olejkiem roślinny, a materiał wykonania żaren to połączenie dwóch całkiem higienicznych i bezpiecznych materiałów tj. minerału korund i ceramiki.
Bardzo trwałe i niezawodne
Mając świadomość, że zakup młynka to inwestycja na wiele lat, producenci zadbali, aby młynki KoMo działały bez szwanku przez dziesięciolecia i przez cały czas prezentowały się tak samo dobrze. Wykorzystano materiały najwyższej jakości, mechanizm wewnętrzny dopracowano w każdym szczególe a produkcja odbywa się w trosce o przestrzeganie restrykcyjnych wymogów.
Całkowicie bezpieczne i zgodne z europejskimi standardami
Każdy młyn do zboża KoMo posiada
niemiecki certyfikat bezpieczeństwa i niezawodności
Bardzo estetyczne
Każdy młynek do zboża marki KoMo prezentuje się bardzo efektownie i może z powodzeniem zdobić każdą kuchnię.
Jak działają młynki do zboża?
Wszystkie elektryczne młynki do mielenia zboża na mąkę marki KoMo posiadają taki sam opatentowany mechanizm mielący, innymi słowy, serce każdego młyna KoMo jest takie same. Jest on oparty o harmonijną współpracę wytrzymałego i mocnego silnika oraz obracających się z dużą prędkością niezwykle twardych żaren, których szorstka powierzchnia miażdży i mieli ziarno szybko i dokładnie. Poniżej prezentujemy budowę młynków do zboża marki KoMo:
Żarna
To dzięki nim ziarno zostaje zmielone na mąkę. Żarna to dwa ciężkie i niezwykle twarde krążki-kamienie o chropowatej powierzchni, które umieszczone są wewnątrz komory mielenia młynka.
Żarna stanowią połączenie niezwykle twardego korundu (drugiego, po diamencie, co do twardości minerału na świecie) i ceramiki. Są praktycznie niezniszczalne, nie wymagają konserwacji ani ostrzenia.
Zostały wynalezione przez jednego z założycieli firmy KoMo. Pierwsze takie żarna powstały już w 1985 roku i od tego czasu ich konstrukcja była stale dopracowywana.
Obecnie, żarna korundowo-ceramiczne są najlepszym rozwiązaniem w kwestii technologii mielenia stosowanej w młynach zbożowych.
Są higieniczne, antyseptyczne i nie zmieniają się nawet po wielu latach użytkowania.
Jak działają? Oba żarna umieszczone są jeden nad drugim w komorze młynka. Między nimi znajduje się szczelina, której rozmiar wyznacza grubość zmielonej mąki. Wsypywane ziarno dostaje się do szczeliny, gdzie zostaje dociśnięte i roztarte o chropowate żarna, z których dolne obraca się z dużą prędkością. Dzięki temu całe ziarno zostaje równomiernie zmielone na mąkę o wybranej grubości.
Co ważne, w żarnowych młynkach KoMo zastosowano specjalne sprężynowe zawieszenie żaren - co znacząco zmniejsza hałas mielenia i dodatkowo zabezpiecza żarna.
Kompaktowy i mocny silnik elektryczny
Silnik elektryczny w młynkach KoMo skonstruowano bardzo precyzyjnie, aby działały bezawaryjnie wiele lat. Każdy komponent został wykonany z trwałych materiałów najwyższej jakości i zmontowany dosłownie ze szwajcarską precyzją. Dzięki temu silniki młynków są wytrzymałe i nie zmniejszają swoich obrotów pod wpływem obciążenia.
W dodatku ich praca jest cicha. Inżynierowie zastosowali kolejny znakomity patent - zawieszenie, które dodatkowo wycisza pracę.
Nawet najmniejszy model młynka wyposażono w silnik, który pozwala z łatwością zmielić 100g mąki w ciągu 1 minuty.
Regulacja stopnia mielenia
Kolejnym rozwiązaniem, które posiada każdy młynek KoMo to zdolność do płynnej regulacji stopnia zmielenia mąki. W tym celu wystarczy po prostu lekko obrócić misę zasypową wzdłuż skali.
Obrócenie misy zgodnie z ruchem wskazówek zegara spowoduje zmniejszenie szczeliny między żarnami, w efekcie czego będą one mielone drobniej – otrzymamy mąkę o mniejszej grubości. Natomiast obrócenie misy w przeciwnym kierunku zwiększa szczelinę, a ziarno zostaje zmielone „grubiej”.
Zakres regulacji grubości mielenia jest bardzo duży – możesz zmielić praktycznie każdy rodzaj mąki, bez żadnych ograniczeń.
Co więcej, możesz płynnie regulować grubość mąki w trakcie mielenia – nie trzeba wyłączać młynka. Jeżeli obserwujemy, że wysypująca się mąka jest zbyt drobna możemy odrobinę obrócić misę, aby skorygować grubość mielenia.
Akcesoria dodatkowe
Aby młynki KoMo jeszcze lepiej odpowiadały potrzebom użytkowników dostępnych jest szereg naprawdę przemyślanych, praktycznych akcesoriów:
Przesiewacz – można go łatwo zamocować do każdego młynka. Pozwala otrzymać przesianą mąkę, bez otrębów z dowolnego gatunku ziarna. Taka mąka może być potrzebna na przykład do danego wypieku.
Konwerter – czyli wymienny wkład z żarnami np. dla osób, które chcą mielić również ziarna bez glutenu lub kawę za pomocą tego samego młynka.
Spichlerzyki – wygodne i estetyczne rozwiązanie do przechowywania ziarna. Zapewniają optymalne warunki do przechowywania ziarna. Mają dużą pojemność, kilka komór, do różnych rodzajów ziarna oraz praktyczny dozownik.
Sita zewnętrzne idealne do przesiewania mąki.
Obudowa
Wszystkie młynki KoMo wykonane są z twardego drewna bukowego – dzięki temu są solidne, trwałe i bardzo ekologiczne. W zależności od modelu użyto litego drewna bukowego lub sklejki. Dodatkowo, aby utrzymać piękny wygląd cała drewniana powierzchnia młynków została zabezpieczona organicznymi olejkami roślinnymi.
Jak wybrać odpowiedni młyn?
Gamę młynków marki KoMo podzielić możemy na trzy kategorie:
- Młynki do mielenia zboża na mąkę – zmielą każdy gatunek zboża na pełnoziarnistą mąkę dowolnej grubości.
- Młynki do płatków zbożowych – służą do rozgniatania ziarna na płatki zbożowe. Znakomicie sprawdzają się także do rozdrabniania zbóż i nasion oleistych np. owsa, ryżu, pszenicy, gryki, prosa, jęczmienia, orkiszu, żyta, sezamu, nasion lnu i maku. A także przypraw pieprzu, kminku, kopru itp.
- Młynki dwufunkcyjne – dwa urządzenia w jednej obudowie tj. młynek do mąki i młynek do płatków zbożowych. W obrębie każdej kategorii młynków znajduje się kilka modeli. Wszystkie one posiadają jednakowy mechanizm mielący i budowę. Różnię się natomiast: pojemnością, szybkością mielenia, mocą i wyglądem. Dzięki różnicy tych parametrów każdy ma szansę dobrać młynek najodpowiedniejszy do jego potrzeb.
W poniższych tabelach prezentujemy zestawienie parametrów młynków:
Młynki do mielenia zboża na mąkę:
Młynki do robienia płatków zbożowych i młynki dwufunkcyjne:
Kilka słów o producencie…
„Od 25 lat z miłością
do dobrego wykonawstwa i gotowania."
do dobrego wykonawstwa i gotowania."
Producent młynków do zboża jest niemiecka firma KoMo, która od kilkunastu lat przoduje w ich konstruowaniu i produkowaniu.
Jej główną zasadą jest utrzymanie wysokich standardów jakości, dlatego też wykorzystuje wyłącznie najlepsze materiały, a jej produkty konstruowane są z wielką uwagą i dokładnością.
Młynki i wszystkie ich elementy wytwarzane są wyłącznie w Niemczech i w Austrii. Są tam ręcznie składane, a przed opuszczeniem fabryki każdy egzemplarz jest testowany.
Założycielami firmy jest dwóch wybitnych konstruktorów - Peter Koidl i Wolfgang Mock, których łączy autentyczna pasja, zaangażowanie i bogate doświadczenie.
Wspólnie od ponad 25 lat zajmują się oni projektowaniem i opracowywaniem urządzeń do domowego mielenia zboża. Dzięki swojej niezwykłej kreatywności i otwarciu na potrzeby i uwagi Klientów, stale opracowują nowe rozwiązania i projekty, ulepszając swoje młynki. Zwracają uwagę na każdy aspekt - prostotę budowy, łatwość obsługi, niezawodność, estetykę.
Możesz być pewien, że zadbali oni o każdy, nawet najdrobniejszy szczegół Twojego młynka.