Masz już młynek?
Pyszne przepisy
Praktyczne porady
Pomoc
Domowy chleb z pełnoziarnistej mąki pszennej
Składniki (na 1 bochenek):
1 opakowanie suszonych drożdży spożywczych
1/2 łyżeczki miodu
500 ml letniej wody
350 g orkiszu
150 g żyta
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki octu jabłkowego
75 g mieszanych nasion (słonecznik, sezam, siemię lniane, mak, pestki dyni)
¼ łyżeczki mielonej kolendry, kminku i kopru włoskiego
1/2 łyżeczki miodu
500 ml letniej wody
350 g orkiszu
150 g żyta
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki octu jabłkowego
75 g mieszanych nasion (słonecznik, sezam, siemię lniane, mak, pestki dyni)
¼ łyżeczki mielonej kolendry, kminku i kopru włoskiego
Wykonanie:
Rozpuścić drożdże i miód w połowie szklanki letniej wody i odstawić na 10 minut. Drobno zmielić orkisz i żyto w młynie, wymieszać z solą, octem, nasionami i przyprawami w misce. Dodać rozpuszczone drożdże i pozostałą wodę, zamieszać aż powstanie jednolita masa. Ciasta nie należy odstawiać do wyrośnięcia; przełożyć je natychmiast do natłuszczonej formy posypanej sezamem. Wstawić chleb do zimnego piekarnika i piec w temperaturze 200 ° C (180 ° C w przypadku piekarnika z termoobiegiem) przez ok. 75 minut. Wyjąć bochenek z formy za pomocą noża i pozostawić do ostygnięcia na kratce. Czas przygotowania: Ok. 20 minut + czas pieczenia 75 minut.
Porada:
Ponieważ ciasta nie trzeba pozostawiać do wyrośnięcia, rzeczywisty czas przygotowania jest bardzo krótki. Dlatego ten przepis nadaje się dla osób, które nie mają dużo czasu. Otrzymujemy aromatyczny, pełnoziarnisty chleb, który świetnie smakuje z masłem.
Płatki śniadaniowe Wolfganga Mocka
Składniki (porcja dla 1 osoby):
1 dojrzały banan
3⁄4 filiżanki b.grubo mielonego, łuskanego owsa
mleko
1 łyżka niełuskanego sezamu
1 małe jabłko
3 – 4 orzechy
3⁄4 filiżanki b.grubo mielonego, łuskanego owsa
mleko
1 łyżka niełuskanego sezamu
1 małe jabłko
3 – 4 orzechy
Wykonanie:
Banana rozgnieć widelcem w miseczce/głębokim talerzu. Misę ustaw pod młynkiem do płatków i uruchom go, aż otrzymasz pożądana ilość płatków owsianych. Na wierzchu posyp sezamem, dodaj mleko i zamieszaj. Jabłko pokrój w kostkę i dodaj do mieszanki razem z grubo posiekanymi orzechami. W zależności od pory roku można stosować różne owoce. Zwłaszcza dobrze smakują gruszki – jednak tylko jeśli są naprawdę dojrzałe.
Praktyczne porady dla użytkowników młyna
Gdzie kupić ziarno dobrej jakości?
Najlepiej kupić zboże od zaufanego prywatnego rolnika, który posiada niewielkie gospodarstwo. Jeżeli nie masz dostępu do takiego źródła możesz poszukać go w internecie – na portalach rolnych lub ekologicznych, gdzie ogłaszają się prywatni gospodarze. Najlepiej na początek kupić niewielką ilość i wypróbować je. Innym źródłem ziarna są sklepy ekologiczne, które w swojej ofercie mają zwykle kilka rodzajów zboża z certyfikatami jakości.
Jak właściwie przechowywać ziarno w domu
Zboże w postaci niezmielonego ziarna możesz przechowywać praktycznie przez ograniczony czas, bez obawy że się zestarzeje. Jedynym zagrożeniem są owady i pleśń, które mogą rozwinąć się jeżeli będziesz przechowywać zboże w nieodpowiednich warunkach. Aby do tego nie dopuścić przestrzegać poniższych zasad:
Przechowuj ziarno w suchych miejscach – wilgoć sprzyja rozwojowi pleśni. Po drugie wilgotne ziarno nie nadaje się do mielenia.
Przechowuj ziarno w dobrze wentylowanych miejscach – najlepiej używać toreb jutowych lub płóciennych albo spichlerzyków KoMo – nie należy stosować torebek foliowych! Ziarno musi mieć możliwość oddychania podczas przechowywania.
Przechowuj ziarno w chłodnych miejscach - Maksymalna temperatura przechowywania: 22 ° C
Nie przechowuj zmielonej mąki - Świeżo zmielone ziarno należy szybko przetworzyć lub zjeść, gdyż tylko świeżo zmielona mąka zapewnia pełen smak i ważne składniki. Dlatego też staraj się mielić tylko taką ilość mąki, jaką będziesz mógł w krótkim czasie wykorzystać.
Przechowuj ziarno w chłodnych miejscach - Maksymalna temperatura przechowywania: 22 ° C
Nie przechowuj zmielonej mąki - Świeżo zmielone ziarno należy szybko przetworzyć lub zjeść, gdyż tylko świeżo zmielona mąka zapewnia pełen smak i ważne składniki. Dlatego też staraj się mielić tylko taką ilość mąki, jaką będziesz mógł w krótkim czasie wykorzystać.
Jak czyścić młynek do zboża
Młynki praktycznie nie wymagają czyszczenia. Ich żarna i komora oczyszczają się automatycznie za każdym razem, kiedy ziarna są mielone na grubo. Od czasu do czasu zalecamy usunąć ewentualny nagromadzony osad wewnątrz młynka – zwłaszcza jeżeli młynek nie był używany przez dłuższy okres, np. podczas urlopu. Czyszczenie można łatwo przeprowadzić za pomocą odkurzacza: Ustaw młynek na mielenie na "grubo", wsyp 2-3 łyżki jęczmienia lub orkiszu, włącz młynek i, w trakcie mielenia, na chwile przyłóż dyszę odkurzacza najpierw do misy zasypowej młynka, a następnie do wylotu mąki. Jeśli na żarnach znajduje się warstwa tłustego osadu, można je oczyścić przez zmielenie szklanki pszenicy lub ryżu przy średnim ustawieniu grubości mielenia - powinno to usunąć wszelkie ślady osadu. Ewentualnie możesz zdemontować żarna i oczyścić je szczoteczką. Natomiast młynki do płatków zbożowych najlepiej czyścić raz w tygodniu oraz zawsze natychmiast po rozdrabnianiu nasion oleistych. Czyszczenie przebiega bardzo łatwo – wystarczy wyczyścić szczoteczką wałki stożkowe młynka lub opłukać je pod bieżącą wodą.
Wypieki z dodatkowymi przyprawami
Przy wypiekaniu chleba z przyprawami, np. z kminkiem, przyprawy można zmielić bezpośrednio z ziarnem. W ten sposób wydobywa się najlepszy smak i pełen aromat przyprawy. Przechowywanie przypraw w całości ma dwie podstawowe zalety: można je przechowywać dłużej i nie tracą one aromatu.
Zagęszczanie sosów i zup mączką
Sosy i zupy można zagęszczać drobno zmielonym brązowym ryżem, co zapobiega tworzeniu się grudek. Co istotne, ryz nie doda własnego smaku do zupy lub sosu.