Młynki do zboża, pełnoziarnista mąka - korzyści dla zdrowia
Zboże, mąka i świeże pieczywo...
Od wieków ziarno, bogate w składniki odżywcze stanowiło podstawowy pokarm ludzi, zapewniający zdrowie i energię. Ze względu na zawartość składników odżywczych i aktywnych zboże to jeden z najcenniejszych produktów spożywczych dostępnych dla człowieka. Znaczenie jakie odgrywa zboże w naszym życiu widać chociażby w wielkiej różnorodności rodzajów wypieków, gatunków pieczywa, ciast wytwarzanych w każdym kraju na przestrzeni lat.
Pełne ziarno. Dlaczego tak ważne jest spożywanie pełnego ziarna?
Ziarna zbóż dostarczają wielu cennych składników, takich jak: błonnik, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, cenne białka oraz substancje bioaktywne. Dla naszego zdrowia i sił witalnych kluczowe jest, żebyśmy spożywali całe ziarno. Ziarna zbóż składają się z nasiona otoczonego łuska. Łuska - zewnętrzna cześć ziarna, jest bogata w błonnik i minerały. Błonnik ma zbawienny wpływ na układ trawienny, ponieważ wspomaga jego działanie, zapobiega zaleganiu pokarmu w jelitach, a tym samym zatruwaniu organizmu zbędnymi produktami przemiany materii. Stanowi o tym, czy produkt jest dietetyczny. Zarodki zawierają olej roślinny wysokiej jakości, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy rozpuszczalne w tłuszczu. W końcu, bielmo zapewnia skrobie - źródło energii dla ciała.
Działanie produktów pełnoziarnistych na organizm człowieka było także przedmiotem badań naukowców, którzy dowiedli, że pełne ziarna zbóż pomagają w profilaktyce chorób serca i cukrzycy. Dowody naukowe wykazały również, że spożywanie produktów pełnoziarnistych redukuje ryzyko udarów, cukrzycy i otyłości.
Natomiast brytyjskie badania dowiodły, że codzienne spożywanie miseczki płatków zbożowych może aż o 1/3 zmniejszyć ryzyko dwóch największych chorób cywilizacyjnych tj. chorób serca i nowotworów.
Dietetycy mówią, że każdy powinien zjadać dziennie trzy porcje produktów pełnoziarnistych, czy to w formie pieczywa czy płatków zbożowych. W praktyce jedynie 15% społeczeństwa stosuje się do tych zaleceń. Osoby, których dieta bogata jest w produkty pełnoziarniste cechuje niższy wskaźnik masy ciała BMI i niższy poziom cholesterolu. Co więcej, są oni o 25-36% mniej narażeni na choroby serca, o 37% na udar mózgu, o 21-27% o zachorowanie na cukrzycę typu II, o 21-43% mniej narażeni na zachorowanie na nowotwory układu trawiennego oraz o 10-40% na nowotwory układu hormonalnego.
Natomiast brytyjskie badania dowiodły, że codzienne spożywanie miseczki płatków zbożowych może aż o 1/3 zmniejszyć ryzyko dwóch największych chorób cywilizacyjnych tj. chorób serca i nowotworów.
Dietetycy mówią, że każdy powinien zjadać dziennie trzy porcje produktów pełnoziarnistych, czy to w formie pieczywa czy płatków zbożowych. W praktyce jedynie 15% społeczeństwa stosuje się do tych zaleceń. Osoby, których dieta bogata jest w produkty pełnoziarniste cechuje niższy wskaźnik masy ciała BMI i niższy poziom cholesterolu. Co więcej, są oni o 25-36% mniej narażeni na choroby serca, o 37% na udar mózgu, o 21-27% o zachorowanie na cukrzycę typu II, o 21-43% mniej narażeni na zachorowanie na nowotwory układu trawiennego oraz o 10-40% na nowotwory układu hormonalnego.
Mąka pełnoziarnista a mąka zwykła biała mąka "kupna".
Mąkę pełnoziarnistą uzyskujemy mieląc ziarno w całości – żaden jego składnik nie zostanie oddzielony, wszystkie odżywcze substancje trafiają do mąki, a później do spożywanego przez nas produktu.
Natomiast mąka biała sprzedawana w papierowych torebkach wytwarzana przemysłowo to jedynie puste kalorie. Większość składników odżywczych zostało usuniętych lub zniszczonych w procesie produkcji. Ziarno używane do produkcji mąki zwykłej pozbawione zostaje łuski i zarodka, czyli dwóch najważniejszych elementów, w których zawartych jest najwięcej witamin, błonnika i składników odżywczych. Oczyszczona w ten sposób zawiera jedynie proste węglowodany czyli cukry (które po spożyciu bardzo szybko podnoszą poziom cukru we krwi i bezpośrednio sprzyjają tyciu). W dodatku taka mąka sztucznie "wzbogacone"; zostaje o chemiczne środki spulchniające, wybielacze, zakwaszacze i środki konserwujące.
Natomiast mąka biała sprzedawana w papierowych torebkach wytwarzana przemysłowo to jedynie puste kalorie. Większość składników odżywczych zostało usuniętych lub zniszczonych w procesie produkcji. Ziarno używane do produkcji mąki zwykłej pozbawione zostaje łuski i zarodka, czyli dwóch najważniejszych elementów, w których zawartych jest najwięcej witamin, błonnika i składników odżywczych. Oczyszczona w ten sposób zawiera jedynie proste węglowodany czyli cukry (które po spożyciu bardzo szybko podnoszą poziom cukru we krwi i bezpośrednio sprzyjają tyciu). W dodatku taka mąka sztucznie "wzbogacone"; zostaje o chemiczne środki spulchniające, wybielacze, zakwaszacze i środki konserwujące.
Mąka pełnoziarnista jest bardziej sycąca, lepiej i na dłużej zaspakaja głód. Wolniej się wchłania, nie podnosi gwałtownie poziomu glukozy we krwi Jest bogata w cenne dla zdrowia składniki w tym w szczególności witaminy B1, B2, B6, E, minerały jak fosfor, żelazo, cynk, magnez oraz kwas foliowy. (tutaj znaczenie tych witamin), które m.in. wzmacniają układ nerwowy. Spożywanie produktów pełnoziarnistych (razowych) przyczynia się do zmiejszenia ryzyka wielu chorób m.in. otyłości, miażdżycy, chorób jelit. Jest bogata w błonnik, który pobudza trawienie, oczyszcza jelita i sprzyja utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu i cukru we krwi.
Domowej roboty prawdziwy chleb z pełnoziarnistej mąki
Własnoręcznie piekąc chleb masz pełną kontrolę nad całym procesem jego powstawania – od ziarna zboża aż po gotowy wypiek. Przepis jest banalnie prosty – wystarczą 3 składniki: zboże (z którego zmielisz porcję świeżej razowej mąki), woda i sól.
Skład „kupnego” chleba jest znacznie dłuższy. Zawiera szereg chemicznych substancji, których zadaniem jest wydłużyć jego przydatność do spożycia, wzbogacić smak i „uatrakcyjnić” jego wygląd.
Dobry, domowej roboty chleb jest ciężki, sycący, lekko wilgotny i twardy, w przeciwieństwie do suchego, „gąbczastego” chleba kupnego.
Chleb pełnoziarnisty ma ciemnobrązowy niejednolity kolor, podczas gdy nieuczciwi producenci oszukują dodając do chleba karmel, jako barwnik. Prawdziwy chleb ma wspaniały zapach i smak.
Skład „kupnego” chleba jest znacznie dłuższy. Zawiera szereg chemicznych substancji, których zadaniem jest wydłużyć jego przydatność do spożycia, wzbogacić smak i „uatrakcyjnić” jego wygląd.
Dobry, domowej roboty chleb jest ciężki, sycący, lekko wilgotny i twardy, w przeciwieństwie do suchego, „gąbczastego” chleba kupnego.
Chleb pełnoziarnisty ma ciemnobrązowy niejednolity kolor, podczas gdy nieuczciwi producenci oszukują dodając do chleba karmel, jako barwnik. Prawdziwy chleb ma wspaniały zapach i smak.
Zdrowie w pełnym ziarnie
Poznaj składniki odżywcze jakich dostarczy ci kromka domowej roboty chleba z pełnoziarnistej mąki. To właśnie ze względu na nie zaleca się spożywanie trzech porcji pełnego ziarna (w dowolnej postaci) dziennie. Ich działanie pozwala utzymać w zdrowiu i dobrej formie cały organizm i zapobiec wielu poważnym chorobom.
Błonnik
Błonnik to włókno pokarmowe, które pomimo że nie jest przyswajane przez nasz układ trawienny, to jednak pełni w nim bardzo ważne funkcje. Przede wszystkim wspomaga pracę jelit tzw. perystaltykę, oczyszcza je i chroni przed nowotworami. Z tego względu błonnik jest niezbędnym składnikiem codziennej diety.
Dla właściwego funkcjonowania układu pokarmowego konieczne jest spożywanie 30-40g błonnika na dzień. Niestety badania Polaków wykazały, że spożywamy go aż 2 razy mniej (około 15g/dziennie).
Szczególne znaczenie błonnika podkreśla się w odniesieniu do osób chorujących na cukrzycę – zaleca się go jako nieodłączny element diety niskocukrowej.
Dla właściwego funkcjonowania układu pokarmowego konieczne jest spożywanie 30-40g błonnika na dzień. Niestety badania Polaków wykazały, że spożywamy go aż 2 razy mniej (około 15g/dziennie).
Szczególne znaczenie błonnika podkreśla się w odniesieniu do osób chorujących na cukrzycę – zaleca się go jako nieodłączny element diety niskocukrowej.
Kwas foliowy (witamina B9)
Kwas foliowy odpowiada za podział i rozwój komórek w organizmie. Odgrywa dużą rolę w produkcji krwi a dokładniej w procesie tworzenia, dojrzewania czerwonych krwinek oraz procesach metabolicznych. Bierze udział w syntezie dwóch bardzo ważnych neuroprzekaźników tj. serotoniny (regulującej cykl dobowy organizmu, odpowiedzialnej za zdrowy sen, działającej uspokajająco) oraz noradrenaliny (odpowiedzialnej za aktywność i energię). Ważne jest, abyśmy spożywali codziennie 0,4 MG kwasu foliowego.
Witamina B3 (Niacyna)
Jest to witamina, której przypisuje się działanie „uszczęśliwiającej nerwy”, a to dlatego, że odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Posiada działanie kojące, ułatwiające sen, relaksujące i anksjolityczne. Bierze udział w procesach metabolicznych m. in. jako koenzym w syntezie i rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Pomaga zachować zdrowie skóry, włosów i błon śluzowych – dlatego też używa się jej często jako składnik kosmetyków. Hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków. Co więcej niacyna bezpośrednio przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób krążenia, dzięki regulowaniu poziomu cholesterolu we krwi – obniżanie ilości „złego” cholesterolu tj. frakcji LDL i trójglicerydów i podnoszenia poziomu „dobrego” cholesterolu (frakcji HDL).
Fosfor
Jest to jeden z najważniejszych minerałów, którego zawartość w organizmie jest, zaraz po wapniu, największa. Razem z wapniem buduje wszystkie kości i zęby. Fosfor jest potrzebny również do budowy błon komórkowych i prawidłowego przebiegu metabolizmu energetycznego w organizmie. Bierze udział w regulacji pracy serca, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu i utrzymuje właściwy poziom pH w organizmie. Dzienne zapotrzebowanie na ten składnik mineralny wynosi około 700 mg.
Żelazo
Przede wszystkim żelazo jest kluczowym składnikiem niezbędnym w budowie czerwonych krwinek oraz transportu tlenu w organizmie. Wspomaga funkcje umysłowe i pracę układu odpornościowego. Wchodzi w skład wielu enzymów i białek. Jest niezbędny do prawidłowej budowy włosów, skóry i paznokci. Codziennie należy dostarczyć organizmowi około 15 mg tego mikroelementu.
Magnez
Zaliczany jest do najistotniejszych biopierwiastków w ludzkim organizmie i znajduje się w każdej jego komórce. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mitochondriów komórkowych, wspomaga pracę komórek nerwowych i mięśni. Wzmaga krzepliwość krwi, redukuje ryzyko zawału, wzmacnia układ immunologiczny. Odgrywa ważną rolę w przesyłaniu impulsów nerwowych i regulacji rytmu pracy serca. Co więcej zapewnia utrzymanie równowagi psychicznej, działa uspokajająco i relaksująco. Zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu i depresji. Wskazane jest dostarczanie organizmowi minimum 320 mg tego pierwiastka na dzień.
Cynk
Cynk odgrywa ważną rolę w praktycznie wszystkich funkcjach życiowych organizmu. Wspomaga układ immunologiczny w produkcji przeciwciał, reguluje ciśnienie, poziom cholesterolu i wydzielanie insuliny przez trzustkę. Jest niezbędny dla zdrowia skóry, łagodzi objawy łuszczycy i przyspiesza gojenie się ran. Co więcej, wzmaga on ogólną sprawność całego organizmu, a zwłaszcza zdolności intelektualne. Uważa się, że posiada on działanie przeciwnowotworowe i zapobiega demencji starczej. Przeciętny człowiek powinien dostarczać organizmowi około 40 mg cynku dziennie.